torsdag den 3. maj 2012

Skrig!

En af Edvard Munchs fire versioner af "Skrik", og det eneste i privat eje, har været sat på auktion på Sotherby's. I går blev det solgt i New York for lige under 120 million $! Det er i nærheden af 680 millioner danske kr!!! Skrig!
Ifølge New York Times er det rekord. Der er aldrig før solgt et så dyrt kunstværk på auktion. Fem ivrige bydere konkurrerede om at blive Skrikets nye ejer. Det var en telefonbyder, der løb med sejren (og en slunken pengepung). Gad vide om køberen står frem? Det ville være så ærgeligt, hvis maleriet ender i en excentrisk samles hemmelige kunstsamling.
Men hvordan kan det være, at én forholdsvis lille pasteltegning, der oven i købet findes i tre andre versioner er så utroligt værdifuldt?
Tja, min mor og jeg var jo i Oslo for kort tid siden, hvor vi så to af de andre versioner af "Skrik". Det trejde er ikke udstillet, men opbevares på magasin på Edvard Munch Museet. Jeg er overhovedet ikke kunstkender eller - interesseret, men der er et eller andet over værket(erne). Det rejser en masse spørgsmål:

-Hvem er det der skriger? (personen er androgyn og uden alder)
-Hvorfor skriger vedkommende (man ser tydeligt, at det er et rædselsskrig eller bundløs fortvivelse)
-Hvorfor skriger vedkommende netop der? (på en bro i den frie natur)
-Hvem er personerne i baggrunden og hvorfor reagerer de tilsyneladende ikke?
-Hvad ville få mig til at skrige sådan der og midt i det hele?

På Internettet kan man læse flere forskellige tolkninger, herunder flere(?) af Munchs egne:

Munch (en af versionerne): Jeg gik bortover veien med to venner - så gik solen ned - himmelen ble pludselig blodrød -jeg stanset, lænet mig til gjærdet træt til døden - over den blåsvarte fjord og by lå blod og ildtunger - mine vænner gik videre og jeg stod igjen skjælvende av angst - og jeg følte at det gik et stort uendelig skrig gjennem naturen.

En anden teori er at der i nærheden lå et sindsygehospital, og at personen på billedet netop hører skrig fra dette sted, og derfor holder sig for ørene.

Uanset hvad, så er pasteltegningerne lavet på et tidpunkt i Edvard Munchs liv, hvor han var domineret af et pessimistisk livssyn. Et nervesammenbrud i 1908 førte til indlæggelse og behandling på en klinik i København. Dette blev skelsættende for Munch, der fra da af fremstillede mere livsbekræftende billeder.

Arkens direktør Christian Gether siger til Politiken: »Det har en udtrykskraft og signalværdi, som alle mennesker kan identificere sig med. Alle mennesker kan identificere sig med den rædsel, som stråler ud af det billede. Og det kan man til alle tider. Det er den vigtigste billedkunst, der er lavet i Norden overhovedet. Det er et verdensværk«
Og videre: »Salget er helt unikt. Den chance kommer aldrig mere. Når man aldrig vil kunne få et af de andre tre værker, som hænger på museer i Oslo, så er det altså nu. Og så må man til lommerne« »Og det er også det klogeste sted, man kan sætte sine penge. Det billede bliver kun flere penge værd«, siger Christian Gether.

Ja, jeg ville nu nok heller have de 440 gennemsnitlige parcelhuse i Danmark på hver 140 kvadratmeter, som man kunne købe for samme beløb. Eller bare et af dem.

Update 12/07-2012: I dag er køberen blevet afsløret. Det er den amerikanske milliardær Leon Black, som er leder af investeringsvirksomheden Apollo Global Management og er blevet placeret af magasinet Forbes som verdens 330. rigeste.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar