torsdag den 18. oktober 2012

Livet i Sønderjylland

Så er vi tilbage på matriklen i Hvidovre efter et par skønne dage i Sønderjylland.
Det er sjovt at få et indblik i et liv, der på alle måder er så anderledes end vores. Min moster og onkel har et økologisk landbrug, der producerer mælk til Arla. De har mere end 200 køer, kvier og kalve som skal passes hver dag året rundt.
For nogle år siden fik de installeret en computerstyret malkerobot, der har lettet arbejdet betydeligt. En chip i koens halsbånd styrer hvornår den skal malkes, hvornår den må komme ud o.m.a. På computeren kan man derefter aflæse alt om koens mælkeproduktion.
Robotdriften har bl.a. medført, at arbejdesdagen først starter omkring kl. 07.30. Som min moster siger: "jeg har fået flekstid med den malkerobot".
Ellers går fritiden med jagt. Både storvildtjagt i Afrika, men også under mere hjemlige himmelstrøg efter hjorte og fuglevildt. Min fætter og en kammerat kom hjem med tre gæs, som straks røg på vildtkrogen.
Ellers går man meget til fester hos hinanden. Stort set hele sognet er med hver gang. Man danser til den lyse morgen og ved sidste fest, blev der berettet om flødeskumskamp. Og her taler vi altså om festdeltagere på 45+!
Jeg tror, at skilsmisseprocenten er mindre på disse kanter, for man har et godt og kærligt sammenhold både i arbejdslivet og i fritiden. Det er skønt at se!
Vi var jo ude for at se "Sort Sol" og havde givet en net sum for det. Det gav anledning til trækken på smilebåndet hos de indfødte. De synes vist, at det er noget Kjøwenhawneri!
Desuden er stærerne ikke særlig populære dernede, da de flyver ind i staldene i tusindvis og æder kraftfoder og overskider materiel og besætning. Bakterier i deres afføring kan medføre sygdom hos dyrene og det er alvorlige sager for en øko-bonde, der under ingen omstændigheder må behandle selv. Der skal altid dyrlæge på.
Gæssene volder også problemer, da de æder græsningsarealerne. Det at være landmand har altid skulle foregå i balance med naturen. Det er helt naturligt. Men i vadehavsegnene bliver det mere og mere svært da flere og flere arealer bliver fredet og udlagt til Nationalpark.
Min moster og onkel regner kun med at blive i branchen i ca. fem år endnu og spår, at det inden for en overskuelig fremtid er slut med dansk mælk, da bønderne får for lidt for mælken herhjemme. Det vil så formentlig blive erstattet af polsk mælk fra kæmpelandbrug dernede.
Så køb da for pokker det økolologiske, danske mælk fra glade og frie køer folkens!!!
Jeg er glad for, at mine unger har set hvor mælken kommer fra. Det lyder til, at det ikke bliver så nemt i fremtiden.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar