søndag den 23. marts 2014

Pixibøger

Som jeg nævnte i et tidligere indlæg, har vi en (efterhånden stor) samling af Pixibøger i sommerhuset.
Da vi overtog sommerhuset i 2008 fandt vi en lille samlekassette med omkring 20 Pixibøger i. Det dannede grobund for vores samling som nu tæller 106 eksemplarer, hvoraf ganske få er købt som nye. Langt de fleste er fundet på loppemarkeder og i genbrugsbutikker. Men faktisk er mine barndoms-pixibøger også at finde i samlingen, da min mor har gemt dem til mig alle disse år. Så i flere af dem står der f.eks. "Susanne 1980".
Vi bruger dem til godnathistorier og der vælges gerne to og af og til tre. Vi har hver især vores favoritter som bliver læst oftere end resten:
Milles favorit er "Malermester Klat", der handler om en uheldig malermester der klatter med malingen og efterhånden får malet alting rødt.
Majas favorit er "Hjælpsomme Jens" der handler om drengen Jens der er flink til at hjælpe alt og alle på sin vej efter en avis til sin far - og som til sidst glemmer avisen.
Rasmus' favorit er, meget selvironisk, "Ponyhaven", som handler om en rideskole med mange heste med stateligt navne som "Prinds", "Stærke" og "Hansimand". Og så er der selvfølgelig Lille Tykke Rasmus - en doven lille hest. Ungerne er ved at dø af grin, hver gang vi når til den side.
Min favorit er "Farfars dejlige liv" som handler om en farfar, der fortæller sit barnebarn om sit liv. Også om dengang han drak for mange øller og havnede i grøftekanten og fik snavset tøj.
De sjoveste pixibøger er de ældre af slagsen. Dengang var man ikke så politisk korrekt og i flere af bøgerne bliver selv små børn ladt alene hjemme mens forældrene tager ud for at handle. Og flere har tydelige moraler og enkelte slutter med spørgsmål som "hvad synes du?"
Samlingen vokser stille og roligt og skulle du finde et par brugte pixibøger på din vej, aftager vi gerne. Hvis ikke det frister med en egen samling af de små kvadratiske stykker kulturhistorie?

Ingen kommentarer:

Send en kommentar