fredag den 27. juni 2014

Mudderflasken - et redskab

 
 
I december sidste år var jeg og resten af min arbejdsplads på seminar i Tisvildeleje. Vi havde flere foredragsholdere og én af dem (og den mest bemærkelsesværdige) hed Lars Mogensen. Han holdt et oplæg om arbejdsmiljø og konflikthåndtering.
Han påpegede bl.a., at når man reagere på noget, skyldes de 10% af reaktionen, det du reagerer på, dvs. personen eller hændelsen mens de 90 % af reaktionen ligger forankret i en selv.
Han kalder det at man bliver ”mudret”. Dette illustrerede han ved en flaske med jord og vand. Når flasken står stille og oprejst er vandet fint og klart – ryster man den derimod, bliver vandet mudret i et pænt stykke tid inden vandet atter er klart.
Lars Mogensen understreger, at det er normalt og helt naturligt, at man bliver mudret flere/ mange gange dagligt både på job og hjemme.
Hans hovedpointe er dog, at man skal tage ansvar for eget mudder og arbejde hen i mod, at man konfronterer og handler, mens vandet er klart.
Jeg er med i trivselsgruppen på mit arbejde og vi har besluttet at fabrikere og uddele en mudderflaske til hvert kontor. Jeg har stået for produktionen og har forsynet flaskerne med sjove labels som: "Shake it baby", "JORDSKÆLV!!!", "Du ryster mig" og "You make the earth move". 
Flaskerne blev vel modtaget og jeg kan afsløre, at jeg har givet min flaske en ordentlig rystetur i dag. Og, jeg ventede med at reagere til vandet blev klart! Det virker faktisk.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar