søndag den 21. september 2014

Hjemmelavet æblemost

I sommerhuset har vi et forholdsvist stort æbletræ, som giver mange æbler. Vi ved stadig ikke hvilken sort det er, men æblerne smager godt. Men hvad pokker gør man med alle de æbler? Måske et forkælet spørgsmål, men det udspringer egentlig af et ønske om at udnytte denne skønne ressource.
Ét år gemte vi æbler i æblekasser, men de dårlige. Et år kogte jeg æblemos i lange baner og frøs det ned. Det meste ligger i fryseren endnu...
Så kom jeg på, at jeg kunne forsøge at lave most. Altså, bare sådan helt lavpraktisk og med hvad jeg havde i køkkenskabene: skåle, rivejern, dørslag, en tragt og en tom Honningsypflaske (den flaske snaps vi tømte i går).
Jeg rev vel en 25-30 æbler og fik 70 cl. most ud af det. Jeg har ikke tilsat hverken sukker, vand eller konserveringsmidler. Vi drak mosten her til morgen (til pandekager bagt af pigerne) og det smagte rigtig godt.
Jeg tror dog ikke umiddelbart at jeg vil udvikle mosteriet, men vil i stedet prøve at finde en anden måde at konservere æblerne på. Jeg tænker mere æblemos (!), måske noget æblesirup og ja... Jeg må vist en tur på internettet.

2 kommentarer:

  1. Næste år, kan I komme forbi os en tur. I sidste weekend, lavede vi ca. 30-40 l på en eftermiddag. Vi har en kompostkværn, og Kristoffer har en presse. I sidste uge drag vi rigtig meget most, for vi havde ikke gjort noget andet end at have det på køl. Næste år vil vi forsøge med noget varmebehandling, så vi måske kan gemme lidt til senere. Men det er totalt fedt at kunne lave sin egen most:-)

    SvarSlet
  2. Umiddelbart ud fra billedet af dine æbler kunne det godt ligne et fillippa æble. Det er frisk, syrligt, saftigt og fast i køddet. Er hovedsageligt grønt men får en rød kind hvor solen har ramt. Æblet er en gammel dansk sort men den har let til skurv (pletter) og bliver derfor ikke solgt i butikkerne. Efter min mening det bedste æbletræ æblet er et godt spise æble god til madlavning og saft. Dog ikke helt så holdbar til længere opbevaring men vi har da formået at have gemt æbler indtil januar.

    Håber du kan bruge oplysningerne men det er jo som nævnt et gæt ud fra billedet.

    Mvh Karina

    SvarSlet