tirsdag den 14. oktober 2014

Brorfelde Observatorium

I går var vi til et arrangement på Brorfelde Observatorium, som ligger nær Holbæk.
Observatoriet er nu nok mest kendt fra DRs julekalender fra 2012 "Julestjerner", som netop forgik på Brorfelde.
Vi kender dog området, da vi kører lige forbi på vores vej fra sommerhuset og til familien i Slagelse og Korsør. For et par uger siden gjorde vi holdt i området en mørk aften. For nattemørket er faktisk fredet omkring Brorfelde, for at man netop kan se stjernerne bedre.
Jeg gik efterfølgende ind på observatoriets hjemmeside og så, at der var et (gratis) "lav din egen planet"-arrangement. Jeg bookede straks fire billetter og afsted tog vi altså. Vi besluttede os for at arbejde sammen og producere hele solsystemet i papmaché. Vi lavede solen og de otte planeter og forsøgte at ramme størrelsesforholdet tilnærmelsesvis.
Nu tørrer de fine planeter i sommerhuset og jeg må lige finde på en måde at montere dem på.
Efter planetfremstillingen kørte vi et smut op på toppen af den 90 meter høje bakke, hvor de fire observatoriebygninger ligger med smuk udsigt over det unikke istidslandskab.
Den største bygning indeholder Brorfelde-Schmidt teleskop, som er bygget på områdets værksted.
Observatoriet var i brug fra 1953 til 1996 og var internationalt kendt.
Stedet ejes nu af Holbæk Kommune og har fået en revival efter julekalenderen. Nu er der store planer om at skabe et oplevelsescenter og de første skridt er allerede taget i form af arrangementer som i går. Vi vil glæde os til flere.
Læs mere om Brorfelde Observatorium her: www.brorfelde.dk

Ingen kommentarer:

Send en kommentar