tirsdag den 6. januar 2015

Hæklet abeJeg har hæklet mig en abe. Det er faktisk en meget omstridt abe kan I tro, da det, som I måske kan ane, er en "kopi" af Kay Bojesens berømte træabe, som i dag ejes og produceres af Rosendahl Design Group.
Den hæklede version blev opfundet af dygtige Lærke, der hæklede den til sin mor. Siden spredte dillen sig som ringe i vandet og der blev hæklet aber i lange baner over det ganske land.
Det førte dog til et sammenstød med Rosendahl, som forlangte opskriften fjernet, da de mente at den hæklede abe var en decideret kopi af originalen. Lærke fjernede øjeblikkeligt opskriften, men det fik mange bloggere/ hæklere til at reagere og efter yderligere kontakt med Rosendahl, gav de atter lov til at opskriften på den hæklede abe måtte deles "så længe det udelukkende er til privat brug og ikke med et kommercielt formål. Det er altså ikke tilladt at sælge mønstrene eller de færdig-hæklede produkter".
Jeg har fundet opskriften på Lærkes blog kreaposen.dk og fik på knapt en weekend hæklet min udgave af aben. Opskriften er umiddelbar ikke svær og jeg havde noget restbomuldsgarn på lager, så det gik bare der ud af.
Jeg synes at den er blevet fin og tænker, at den skal bo i sommerhuset, hvor den er primært er produceret. Derhjemme har vi hans "ægte" fætter.
Jeg synes, at det er en interessant problemstilling, det med hjemmelavede udgaver af designikoner. Hvornår er det deciderede kopier og hvornår er det blot en charmerende hyldest? Det er jo ingen tvivl om, at den hæklede abe er en slags kopi af den originale træabe.
Der har bl.a. været en dille med at male Royal Copenhagens Mega Mussel mønster på tallerkener mv. og der er også set mange hjemmelavede kopier af Applicatas Arch:You huse, herunder Johns og min version.
Hmm. Den er svær, fordi det er lidt af en gråzone og jeg er ikke helt klar i spyttet i forhold til min egen grundholdning. Men altså, jeg har jo både fabrikeret huse og hæklet abe. Det er dog i disse to tilfælde ikke fordi jeg ikke vil købe originalerne (jeg har jo tilmed aben), men mere fordi, at det er sjovt at lave tingene selv.
En helt anden snak er decideret replica. Her er der nok mest tale om møbler og andet indbo. Vi har faktisk netop købt vores første replicamøbel (mere om det i et seperat blogindlæg) og det handler helt klart om, at vi ikke vil betale i tusindvis af kroner for en original, når du kan få (en i øvrigt helt lovlig) fin "kopi" for ca. 1/5 del af prisen.
Jo, det ville vi nok faktisk, hvis vi havde en ubegrænset adgang til kroner/øre. Men det har vi ikke.
Stof til eftertanke...

Ingen kommentarer:

Send en kommentar