onsdag den 1. april 2015

Dublin dag 03. St. Patrick's Cathedral

Efter morgenmad på hotellet pakkede vi rygsækkene og snørede traveskoene og begav os ud i Dublins gader og stræder. Målet var St. Patrick's Cathedral, som er den største kirke i Irland og som helt usædvanligt er én ud af to katedraler i én og samme by.
Den nuværende kirke i gotisk stil stod færdig i 1191 og var oprindeligt katolsk. Nu tilhører kirken Church og Ireland, som både omfatter katolikker og protestanter.
Som alle katedraler, er St. Patrick' s meget smuk og imponerende og fyldt med overdådige detaljer. Som f.eks. gulvet.
Som håndarbejdsinteresseret spottede jeg hurtigt de mange hundrede broderede siddepuder der hænger på hver en stol. En ansat fortalte, at de er broderede af medlemmer af menigheden. Der var mange superflotte i mellem.
Det er igennem tiderne blevet begravet mere end 500 prominente folk i kirken. Bl.a. en af kirkens dekaner ved navn Jonathan Swift som døde i 1745. Vi kender ham nok bedre som forfatteren til "Gullivers rejse". Et eventyr jeg elskede som barn.
En anden morsom historie er om "The door of Reconciliation" ("genforeningsdøren"). I 1492 røg klanerne Butler og Fitzgerald i totterne på hinanden. Medlemmer af Butlerklanen søgte tilflugt i katedralen, men Fitzgerald'erne fulgte efter. Gennem en dør forhandlede de nu i timevis indtil Fitzgerald'erne garanterede fred. Det troede
Butler'ne dog umiddelbart ikke på. Derfor huggede Fitzgerald'erne hul i døren og stak en arm ind således at der kunne gives hånd på freden. Og det blev der. Og den originale dør kan ses med hul og det hele i katedralen den dag i dag.
Det er altid spændende at besøge gamle kirker, da de er et overflødighedshorn af kulturarv og historiske unikastykker. Og St. Patrick's Cathedral er ingen undtagelse.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar