søndag den 26. juli 2015

Gåtur med Vægteren i Ribe

Aftensmaden i torsdags var simpelthen aflyst pga. eftermiddagens kageindtag. Ingen kunne spise noget. Vi tog i stedet ind til Ribe for at forbrænde nogle kalorier på en gåtur sammen med Vægteren. Vi mødtes med ham, og vel 100 andre turister, foran Weiss Stue kl. 20. Herfra gik turen rundt i den gamle bykerne, hvor han fortalte historie og anekdoter om byen og dens beboere.
Efter turen gik vi en tur ned på Skibbroen for at se Stormflodssøjlen. Disse findes mange steder langs Vadehavet, bl.a. på Mandø og i Husum, hvor vi selv så dem fornyligt. Men få er så smukke som i Ribe.
Man bliver bestyrtet over, hvor langt vandet har været oppe. Den højeste markering er en stormflod i 1634, hvor vandet steg til ca. 6 meter og 10 cm over daglig vande. Vandet stod 1,7 meter over gulvet i Ribe Domkirke. Denne stormflod kaldes "Den anden store manddrukning" (den første var i 1362), hvor op mod 10.000 mennesker omkom.
Mens vi står og måler børnene på søjlen siger en mand en af ungerne: "Ja, du ville være druknet ved den stormflod hva?" Det viste sig at være Svend Tougaard, den nu pensioneret, men stadig passionerede og langskæggede museumsinspektør fra Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg, som mange husker fra TV, hvor han i en årrække var med i programmet "En naturlig forklaring" med Poul Thomsen.
Vi fik en hyggelig sludder inden vi sluttede af med at finde Ribes mindste hus, der ligger i Klostergade (nr. 26). Huset er bygget i 1500tallet og er på 26,5 m2. I 1930 boede der en familie på ni personer!
Vi kørte derefter hjem til vores kæmpe luksussommerhus og spiste en (meget) sen aftensmad efter endnu en spændende dag.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar