torsdag den 11. august 2016

Et Tempeltræ sørme så!




I vores have i Hvidovre står der et lille træ gemt, helt op af hegnet, i mellem tre høje nåletræer. Man kan se, at det engang har været et stort træ, som på et tidspunkt er blevet fældet få cm. over jordhøjde. Men træet har skudt på ny og er vel nu tre meter højt. Træet har nogle meget særprægede blade og jeg har ikke kunnet finde det i bøger om den danske flora.
Sidste weekend var vi på besøg i min faster og onkels sommerhus og der ser jeg et træ der ligner vores påfaldende. Jeg spørger min faster om hun ved hvad det er for et træ. Det gør hun, for de har selv plantet det. Det er en Ginkgo Biloba også kaldet et Tempeltræ. Jamen dog!
Hun viste mig også en app (myGardenAnswers), hvor man kan tage et billede af en plante og så kan appen hjælpe med at artbestemme. Det fik jeg gjort og den bekræftede at det er en Ginkgo vi har.
Jeg har siden læst lidt om træet og har fundet ud af at det er en hårdfør karl. Det passer godt med at det har skudt igen på trods af at være blevet fældet.
Ginkgo Bilobatræet kaldes også Verdens Ældste Træ eller Et Levende Fossil. Man har fundet fossiler mange steder i verden, bl.a. Grønland og Bornholm, der viser at træet fandtes i sin nuværende form for 150 millioner år siden. Det er dermed det ældste nulevende træ man kender og ginkgoen har stået og set til mens bjergkæder som Alperne og Himalaya blev dannet. De har også været vidne til (og overlevet) dinosauerernes endeligt.
Det fortælles endvidere, at da bomben over Hiroshima sprang i 1945 og dræbte alt i miles omkreds. Også Ginkgoerne. Men allerede året efter skød det forkullede træ med friske skud som den eneste vækst i området.
Ginkgo Biloba bliver også kaldt for Tempeltræet. Dette skyldes, at de i Japan og Kina ofte stod ved templerne. Dels fordi træet var helligt og dels fordi man mente, at indtag af de modne frugter nedsatte trangen til at tisse, hvilket kunne være nyttigt når man skulle bede i mange timer.
Ginkgoens blade siges i det hele taget at have en helbredende virkning.
Jeg har nu som udgangspunkt ikke tænkt mig at æde at mit Tempeltræ, men i stedet nyde det særprægede og seje træ, der helt sikkert vil overleve, når menneskeheden engang får succes med at ødelægge planeten.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar