torsdag den 3. november 2016

Muffedisser i moskusuld
Så fik jeg for alvor taget hul på mit moskusgarn. Jeg købte jo to fed moskusuldgarn, da min mor og jeg var i Grønland tidligere på året. Jeg købte 50 g. 2-trådet og 50 g. 1-trådet garn til en pris á omkring 385 kr. mener jeg at huske. Så det er kostbare sager! Derfor skal det også være det helt rigtige der skal fremstilles af det. Jeg havde for længe siden besluttet, at jeg ville strikke mig et par halvvanter af det lækre garn. Jeg har derfor været på jagt på internettet efter den helt rigtig opskrift. Jeg ville gerne have mønster på oversiden samt en strikket tommel. Det var ikke helt nemt til det garn.
Til sidst fandt jeg dog en opskrift på et par fine handsker i et andet tyndt uldgarn, som jeg tænkte måtte kunne bruges. En af årsagen til, at det var så svært at finde en opskrift var at denne type handsker bliver kaldt meget forskelligt: halvhandsker, pulsvarmere, muffedisser. Det var under navnet muffedisser, at jeg fandt den rette opskrift og så var det bare at går i gang. Alt i alt tog det et par dage at strikke handskerne som er blevet superfine, bløde og varme. Og med en kampvægt på kun 28 g (inkl. madebySus mærkat)

Lidt fakta om moskusuld:
Moskusuld hedder Qiviut ("Kriviut") på grønlandsk. Jeg har købt mit qiviut hos Niviarsiaq Uld, som har en lille butik i Kangerlussuaq.
Deres uld kommer fra vildtlevende moskusokser (Umimmak - "langskæggede") omkring Kangerlussuaq som bliver skudt af fangere pga. af deres kød.
Niviarsiaq forestår selv alle processer med at få fremstillet uldgarnet ud af moskusskindene.
Moskusoksens pels består af to lag: lange, stride dækhår yderste og et uldlag inderst og en voksen moskusokse producerer mellem 2-3 kilo uld om året.
Moskusuld har mange fordele: det er omkring 8 gange varmere end fåruld, er blandt det blødeste uldgarn der findes, det krymper ikke i vask (men håndvask anbefales dog) og garnet er et meget tørt garn, med et lavt fedtindhold og ingen lanolin. Dette gør garnet velegnet til uld-allergikere.
Der er vel kun én ulempe og det er prisen. Og dog! Når man kender til uldgarnets historie og fordele, er det rimeligt nok. Og, så lærer man sørme at sætte pris på det fantastiske (g)uldprodukt.

Opskrift: Design: Citronmoster
Model: Muffedisser Størrelse: Onesize damestørrelse
Garn: ca. 28 g. 2-trådet moskusgarn   
Pind: Strømpepinde 2½ og 3. 
Mærkat: "madebySus 2016" fremstillet og købt hos Ikast Etiket
Sværhedsgrad: Medium.
Tips: Jeg har ændret lidt i opskriften undervejs: jeg har strikket alt glatstrik på pind 2½ i stedet for 3.
Jeg har strikket mønstret 15 gange i stedet for 17, da jeg ikke ville have handskerne så lange. Det er også årsagen til, at jeg kun har strikket 9 omgange på tomlen istedet for 15.
På venstre handske har jeg konsekvent startet mønstret på omgang 3 i stedet for på 1. omgang for at få en spejlvending ift. til højre handske. Flere af tips´ne er fundet HER

Ingen kommentarer:

Send en kommentar