torsdag den 23. marts 2017

Kristin Lavransdatter - et bogtip


Jeg må indrømme, at jeg ikke få læst ret meget i disse år. Og når jeg endelig gør, er det som regel fag- eller rejselitteratur.
Men der er én bog jeg altid vender tilbage til og det er Sigrid Undsets roman "Kristin Lavransdatter". Romanen består af tre bind "Kransen", "Husfrue" og "Korset" som er skrevet i hhv. 1920, 1921 og 1922. Romanen var medvirkende til at Sigrid Undset fik Nobelprisen i litteratur i 1928. Begrundelsen var bl.a. "...hennes mektige beskrivelser av livet i Norden i middelalderen..."
Romanens handling finder sted i Norge i første halvdel af 1300tallet, hvor man følger Kristin Lavransdatter fra lille pige til gammel kone. Kristin er datter til storbonden Lavrans i Gudbrandsdalen og hun vælger at træde udenfor den sti der ellers er lagt for hende i livet.
Der er naturligvis en mand involveret - Erlend Nikolaussøn, som desværre ikke har det bedste omdømme.
Bogen omhandler tre emner som jeg holder af: middelalderen, Norge og hverdagsskildringer. Dertil er en god kærlighedshistorie ikke at gå i vejen for.
Jeg læste bogen for første gang i starten af 1990´erne, hvor jeg fik den via af bogklub. I 1995-96 var jeg Au Pair i Oslo og i 1995 blev bogen filmatiseret af Liv Ullmann og jeg var inde og se den i biografen. En rigtig god og flot film, som jeg godt kunne tænke mig at gense.
Jeg har pt. atter fat i romanen, men denne gang som lydbog. Jeg lytter når jeg cykler til og fra arbejde (i det ene øre!), på arbejde, når jeg løber, strikker og når jeg laver mad. Uhh, den er god!
Man kan låne bogen ganske gratis som både e-bog og lydbog på E-reolen (hvis dit bibliotek er tilmeldt ordningen).

Ingen kommentarer:

Send en kommentar