onsdag den 26. juli 2017

Børglum Kloster og Rubjerg Knude Fyr

I dag onsdag startede Rasmus og jeg dagen med en rask løbetur. Samme rute som sidst. Det gik en smule bedre end i mandags og det var faktisk en skøn tur. Særligt når den er overstået.
Efter morgenmaden kørte vi nordpå til Børglum Kloster, der som navnet antyder er et gammelt kloster. Børglum blev opført i begyndelsen 1100-tallet og dets nuværende form er fra ca. 1220.
Det var interessant at tage til Børglum, da pigerne kender stedet fra julekalenderen "Ludvig og Julemanden" og der var også en del kulisser og rekvisitter udstillet der. Pigerne deltog desuden i en skattejagt som fik dem til at suse rundt højt og lavt. God idé. Jeg var særligt interesseret i at se den kopi af det næsten 1000 årige Bayeuxtapet, som ni brodøser har været 14 år om at fremstille og som er fast udstillet på Børglum. Jeg har altid været fascineret af Bayeuxtapetet og har en bog om det derhjemme. Om jeg nogensinde kommer til Bayeux i Frankrig og ser originalen ved jeg ikke og så er det jo heldigt at man kan se en sådan formfuldendt kopi på Børglum.
Tapetet (uld på hørlærred) er ca. 70 meter langt og illustrerer Vilhelm Erobrerens sejr over Harold Godwinson i Slaget ved Hastings i 1066. Vilhelm bliver dermed konge af England. Ud over at være et prægtigt skue, rummer tapetet mange oplysninger om livet i 1000-tallet. Man kan se våbentyper, klædedragt, seletøj, skibe, alverdens dyr og meget andet. Man kan også se at Halleys Komet var på himlen i 1066, da den er vist på tapetet. Kometen kan ses fra jorden hvert 75. - 76. år og sidste gang den var synlig for os var i 1986. Næste gang bliver i 2061. Der er jeg 85 år og satser på at se den igen.
Vejret var flot (lidt køligt, men tørt) så vi spiste (atter) udendørs med en flot udsigt fra det højtliggende Børglum.
Vi kørte derefter igennem den nærtliggende by Løkken, hvor der var liv og glade dage centreret omkring stranden.
Vores næste stop var ved det meget højtliggende Rubjerg Knude Fyr. Alle vi voksne mente at have været der før, men kunne ærligt talt ikke genkende det. Og, det viste sig også at der var sker meget på de sidste 20 år. Fyret er dels godt på vej til at skride i havet og dels ved at blive ædt op af en vandreklit. Da vi sidst var der, kunne man køre helt derud og besøge både museum og cafeteria i de omkringliggende bygninger. Man måtte dog opgive kampen mod naturen og i 2002 lukkede museet. Fyret blev genåbnet for publikum sidste år og det er nu muligt st komme op i det. Området er dog skæmmet af enorme mængder murbrokker, glasskår mv. fra de gamle bygninger. Vi var ret forargede over, at man havde revet bygningerne ned uden at fjerne murbrokkerne. Men, i skrivende stund er jeg blevet klogere. Det er vandreklitten der har revet bygningerne ned! Og, Naturstyrelsen besluttede for længe siden at naturen skulle have lov til gå sin gang. Med de briller på er det helt vildt at have set hvad sandet, vandet og vinden kan gøre på relativt få år. Og, vi er nok heldige at have set Rubjerg Knude Fyr, for man forventer at det styrter i havet i år 2020.
Et helt vildt sted som kan anbefales inden det er for sent. MED sko (vi havde bare fødder alle mand)!
Vi kørte et smut omkring Blokhus inden vi satte kursen hjemad. Her var der endnu mere liv og glade dage end i Løkken. Stranden, som man må køre bil på, mindede om Rømø på en sommerdag.
Rasmus og jeg fik handlet mens pigerne slappede af og bedsterne forberedte dejlig middag til os alle.
Vi er alle glade for den fine base vi har her i sommerhuset i Slettestrand. Her er fred og ro, hvilket er skønt efter vores lange, spændende dage her i det nordjyske.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar