mandag den 21. maj 2018

Færøerne 2018 - dag 4
Dag 4 startede med, at jeg snørede løbeskoene og løb en tur rundt i Tórshavn. Det blev til lidt af en sightseeingtur med mange fotostop. Da jeg kom hjem, havde min søde mor lavet morgenmad til os.
Lidt over 10 gik vi ud og så lidt mere af byen bl.a. Lagtinget, de fine træhuse og noget af den megen kunst i gadebilledet. 
Kl. 10.50 løste vi billet til busrute 400 mod Klaksvik. I bussen indtog vi de forreste sæder og kørte i 1 1/2 time. Chaufføren opsnappede at vi var turister og fortalte os en del undervejs. Han fortalte også, at vi kunne forvente at Klaksvik ville være stendød i dag pga. Pinsen. 
Det var den også! Dog havde den karakteristiske kirke Christianskirkjan åben, så der gik vi ind. Denne kirke er efter sigende den eneste kirke i verden der har et rigtigt skib som kirkeskib. I dette tilfælde er der tale om en Færøbåd, en båd til 8 roere. 
Efter kirkebesøget slentrede vi omkring i byens gader inden vi gik på café(teria) og spiste en solid frokost. 
Så var tiden kommet til vores egentlige formål med at tage til Klaksvik: nemlig at forlade den igen - i helikopter! 
Færøerne har, grundet åbenlyse trafikale udfordringer, en helikopterrute mellem øerne, hvor man til favorabel (og statsstøttet) pris kan flyve fra og til udvalgte destinationer. Det er dog ikke tilladt at flyve ud og hjem samme dag (derfor vores bustur). 
Vi gik op til heliporten og blev registreret. Og da helikopteren kom, gik vi hurtigt om bord, spændte os fast og iførte os hørebøffer. Og godt for det, larmen var infernalsk. Få øjeblikke efter lettede vi og ca. 10 minutter senere landede vi i Tórshavn. Det var en fed oplevelse. 
Vi gik de par kilometer hjem fra heliporten og fik os en kop kaffe inden vi kørte sydpå i UP' en mod Kirkjubøur.
Denne bygd har i tidligere tider været et af de vigtigste steder på Færøerne, da Kirkjubøur i middelalderen var landets bispesæde og dermed et magtcentrum. I dag står domkirken Magnuskatedralen (også kaldet múrurin - muren) kun tilbage som en ruin. Faktisk er set uvist om den nogensinde blev færdigbygget. Ruinen søges optaget på UNESCOs verdensliste. Den anden kirke i Kirkjubøur er den hvide sognekirke Olavskirken fra 1200tallet, meget smukt beliggende ved vandet. 
Vi kørte hjem igen og slappede af en kort stund inden vi atter drog i byen for at spise aftensmad. Vi havde booket bord på den fine  restaurant Aárstova, hvor vi fik en treretters menu med hummerbisque til forret, lammeskulder til hovedret og rabarbertrifli til dessert. Superlækker mad fremstillet af lokale råvarer og serveret i smukke omgivelser. En skøn kulinarisk oplevelse!
Godt mætte af mad og indtryk gik vi hjemad en sidste gang. Vi har fået til vane at skyde genvej gennem en meget smuk kirkegård, som ikke længere er i brug. Her har vi studset over en gravsten, hvorpå der blot står "Lille Henning". Ja, det sætter fantasien i gang og "Lille Henning" er blevet en helt fast vending for os. Lidt morbidt we know. 
Med denne skønne dag kunne vi sætte flueben ved "Færøerne - til lands, til vands og i luften".

Ingen kommentarer:

Send en kommentar